Urheilun uusi renesanssi

Työ urheilun parissa voi tuntua usein tunnelilta, jonka päässä oleva valo on säästösyistä sammutettu. Siitäkin huolimatta työtä tehdään ruohonjuuritasolla päivästä toiseen urheilullisen menestyksen ja näkyvyyden eteen. Seura- ja liittotoiminnassa suomalaisen sisu näyttäytyy kaikessa kauneudessaan. Olisi kuitenkin hullua olla takomatta rautaa entistä kovemmalla tarmolla, kun se hehkuu häikäisevänä silmien edessä. Vuosi 2020 on murros, joka voi aloittaa suomalaisen urheilun uuden renesanssin.

HalpaHalli lanseerasi brändiuudistuksen vuonna 2018 jääkiekon MM-kisojen yhteydessä.


Mitä teet, kun kaikki katseet kääntyvät sinuun? Jotkut meistä menevät täysin lukkoon, mutta jotkut ottavat tilanteen haltuun ja ovat katseiden arvoisia. Ensi vuonna kaikki katseet kääntyvät Tokioon ja kesäolympialaisiin, Helsinkiin ja salibandyn MM-kisoihin, Turkuun ja Kalevan Kisoihin selä jalkapallon EM-kisoihin. Monilla joukkueilla ja liitoilla on erinomainen mahdollisuus hyödyntää kansan ylikierroksilla käyvä kiinnostus ilman huolta moottorin ylikuumenemisesta. Ensi vuonna huudattaminen on sallittua ja toivottavaa.


Kun ihmisiä kiinnostaa jalkapallo, anna heille jalkapalloa. Kun ihmisiä kiinnostaa yleisurheilu, anna heille yleisurheilua. Kun ihmisiä kiinnostaa asia X, älä missään nimessä anna heille asiaa Y, koska silloin menee metsään ja pahasti. Markkinointi on ihmisten tarpeiden tunnistamista, synnyttämistä ja täyttämistä. Markkinoinnista vaikean tekee ihmisten tarpeiden näkymätön luonne. Voimme vain arvailla. Nyt organisaatioilla on kuitenkin korvaamaton oljenkorsi käytettävissään, sillä kiinnostuksen kohteet on merkattu jokaisen ihmisen kalenteriin.


Erään tutkimuksen mukaan suurien urheilutapahtumien hyödyntämisellä ei välttämättä ole aina merkittäviä positiivisia vaikutuksia myyntiin (lähde lopussa). Tästä huolimatta brändivaikutukset voivat olla hyvinkin positiivisia, kun ihmiset liittävät brändisi tapahtumaan, sen luomiin tunteisiin ja arvoihin. En myöskään koe, että Suomessa toistuu vielä täysin samalla tavalla ilmiö kuin esimerkiksi Yhdysvalloissa, jossa Super Bowlin mainospaikat maksavat moninkertaisesti normaaleihin spotteihin verrattuna, joka vaikutti merkittävästi tutkimuksen tuloksiin. Onnistumisen mahdollisuutta urheilutapahtumien hyödyntämisessä voi kuitenkin kasvattaa keskittymällä muutamiin ydinkohtiin.


1. Kasvata merkittävästi näkyvyyttäsi kilpalijoihin verrattuna (Share of Voice).

2. Keskity yhden lajin tapahtumiin.

3. Varmistu brändisi sopivuudesta tapahtuman kanssa

4. Mieti myös tapahtumaa ympäröivien aikojen hyödyntämistä.


Olisi vastuutonta ajatella, että työ voisi loppua ensi vuoden ponnistelujen jälkeen. Ei sepänkään työ lopu, kun rauta on taottu muotoonsa. Käsityönä tehdyn rautakoristeen viimeistely vaatii työtä, aikaa ja ennen kaikkea kärsivällisyyttä. Kun työ on kuitenkin tehty hyvin ja raudasta pidetään huolta, sille on luotu edellytykset pysyä vahvana vuosikymmeniä.


Tässä vain pieni otanta ensi vuoden urheiluspektaakkeleista:


Jääkiekon MM-kisat 8.-24.5.

Jalkapallon EM-kisat 12.6.-12.7.

Tokion kesäolympialaiset 24.7.-9.8.

Kalevan Kisat 13.-16.8.

Salibandyn MM-kisat 4.-12.12


*Gijsenberg M.J (2014) Going for gold: Investigating the (non)sense of increased advertisingaround major sports events. International Journal of Research in Marketing

32 katselukertaa