Urheilumarkkinoinnin luovuus on kuollut

Tunteet ja markkinointi. Markkinointi ja tunteet. Ne kiertävät ikuista kehää yhteiskunnassa, jossa välittävinä voimina toimivat yritykset ja kuluttajat. Tunteet ohjaavat jopa vannoutuneimpien rationalistien ajatuksia ja päätöksiä. Puhuin hiljattain ystäväni kanssa kyvystä kuvailla, miksi jokin taideteos, musiikkikappale tai elokuva tekee minuun vaikutuksen. Miksi joskus elokuvateatterin ulkopuolella on niin hemmetin hyvä fiilis? Onnellisuus, suru, ylpeys, rakkaus, tai yllättyneisyys. Tunteet tekevät vaikutuksen.

Mainos, joka herättää yllättyneisyyttä ja onnellisuutta. Mainostoimisto: AlmapBBDO

Uskon vakaasti, että markkinointi kaikissa muodoissaan on taidetta. Taidetta ovat keinot, joilla ihminen pyrkii aistein havaittavin keinoin herättää toisissa tunnevaikutuksia. Kun nyt kerran puhumme taiteesta, haluaisin painottaa lausetta, jonka itse kuulin ensimmäisen kerran helsinkiläisen hip hop -yhtye Ruger Hauerin mestariteoksessa. Jokaiselle jotakin on ei mitään kellekään. Soittamalla kaikille samaa säveltä saavutat suuren yleisön, mutta lyön jo liian suureksi kasvaneen opintolainani vetoa, että herättämäsi tunne vaeltelee välinpitämättömyyden, turhautuneisuuden tai tylsyyden synkässä välimaastossa.

Mainos, joka tavoittelee surun ja vihan tunteita. Mainostoimisto: Terremoto Propaganda

MITEN HERÄTTÄÄ ROHKEASTI TUNTEITA?


Tiedä tavoitteesi.

Miten haluat ihmisten reagoivan? Tavoitteesi sanelee viestisi sisällön. Jos haluat herättää ihmisissä ilon tunteen, viestisi on erilainen kuin kampanjassa, joka pyrkii luomaan muistijäljen surun kautta.


Tiedä kohderymäsi.

En ole koskaan itkenyt elokuvassa (muistaakseni), mutta muutaman kerran silmäni ovat saattaneet kostua. Muistellessani niitä kertoja, yksi asia on selvää. Minussa tunteita herättävät asiat, joilla on jokin yhteys omiin kokemuksiini. Jos tunnet kohderyhmäsi, voit miettiä, mihin he pystyvät samaistumaan.


Pyydä palautetta.

Palautteen pyytäminen on vaikeaa. Ihmiset pyytävät palautetta ideoista, jotka he kokevat hyviksi, ja pyytämällä palautetta antaudut täysin toisen mielipiteen armoille. Omalle työlle tulee kuitenkin nopeasti sokeaksi, ja toinen ihminen tarjoaa tuoreen tavan nähdä tunteidesi ja ajatustesi tuotos. Varmista myös, että pyydät palautetta ihmiseltä, joka uskaltaa antaa sitä rehellisesti.


Urheilu on parhaimmillaan uskomaton kokemus täynnä tunteita. Kentän ulkopuolella luovuus tuntuu kuitenkin loppuneen. Tavallinen ei ole kiinnostavaa. Älä siis tyydy tavanomaisiin tekoihin.

18 katselukertaa

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki